Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
33% vrouwelijke millennials heeft zich wel eens onveilig gevoeld op het werk
Juliette Zwaan
Juliette Zwaan
2 september 2022

33% vrouwelijke millennials heeft zich wel eens onveilig gevoeld op het werk

33% van de vrouwelijke millennials heeft zich wel eens onveilig gevoeld op het werk.

Slechts 1 op 4 werknemers merkt meer aandacht voor veiligheid op de werkvloer sinds de MeToo-beweging.

De afgelopen jaren was er veel aandacht voor seksuele veiligheid. Toch signaleert maar één op de vier werknemers dat er meer aandacht is voor veiligheid op de werkvloer sinds de MeToo-beweging. Dat blijkt uit onderzoek (onder 1000 Nederlanders). Eén op de drie vrouwelijke millennials heeft zich daarbij wel eens onveilig gevoeld op het werk. Met het programma Not myself today proberen wij hier verandering in te brengen.

Te weinig aandacht voor veiligheid

Er is de laatste jaren meer aandacht voor seksuele veiligheid en dat is niet voor niets. Ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders zijn in 2020 slachtoffer geworden van seksueel geweld. 53 procent van de Nederlandse vrouwen heeft in haar leven ervaring gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit cijfers van de overheid, dat dit jaar een nationaal actieplan lanceerde tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Eén op de drie vrouwelijke millennials (30-44 jaar) heeft zich wel eens onveilig gevoeld op het werk. 25 procent van alle werknemers weet niet zeker of diens werkplek een veilige werkplek is voor iedereen. Wij vinden deze cijfers schrikbarend. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Er zijn miljoenen werknemers die niet zeker weten of hun werkplek veilig is. Toch besteden veel bedrijven hier nauwelijks extra aandacht aan. Hier ligt een opdracht voor managers en HR-afdelingen, zij moeten alert zijn en de aandacht vestigen op een veilige werkplek voor de medewerkers.

Mannen en jongeren durven zich uit te spreken

Met name mannen en jongeren durven zich uit te spreken als ze een onveilige situatie zien. Zes op de tien werknemers durft in te grijpen als ze een onveilige werksituatie signaleren, mannen (68 procent) durven dat vaker dan vrouwen (55 procent). Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers noemt het normaal dat je elkaar op het werk aanspreekt op elkaars gedrag, ongeacht iemands rang of stand in het bedrijf. Jongeren doen dat vaker (61 procent) dan 60+plussers (38 procent).

“Dat jongeren en mannen zich vaker durven uit te spreken, betekent helaas ook dat vrouwen en ouderen dat lastiger te vinden. Het is tijd om het welzijn van werknemers bespreekbaar te maken en ervoor te zorgen dat misstanden en onveilige situaties geen taboes meer zijn. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich veilig voelt op zijn of haar werkplek.”

Meer over Not myself Today

Terug naar kantoor of blijf ik liever thuis werken? Ik voel me niet op mijn gemak bij mijn collega’s. Mijn concentratie neemt af, waarom slaap ik ook zo slecht?’ Het zijn onderwerpen waar medewerkers mee worstelen. “Not myself today” is een programma dat zich richt op persoonlijke ontwikkeling, doorbreekt stigma’s en zorgt voor een open en veilige werkcultuur waar mensen zich verder kunnen ontwikkelen. Het stimuleert collega’s zich uit te spreken over hun gemoedstoestand en biedt handvatten om het echte gesprek aan te gaan.

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+