Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
5 quick wins voor een gezonde werkvloer
Juliette Zwagemakers
Juliette Zwagemakers
17 mei 2021

5 quick wins voor een gezonde werkvloer

Wil jij graag je werknemers helpen gezonde keuzes te maken, maar loop je vast op de hoeveelheid werk, tijd en geld die het kost om dit te organiseren? Begin dan eenvoudig. Wij hebben 5 quick wins voor je die je binnen een week geregeld kan hebben.

1. Vers fruit

Zet op elke afdeling een schaal met vers fruit. Liefst zo dicht mogelijk bij de ingang zodat iedereen bij binnenkomst makkelijk een stuk fruit kan meepakken. Zorg er wel voor dat de fruitschaal regelmatig wordt bijgevuld en eventueel oud fruit tijdig wordt weggehaald.

2. Lunchwandeling

Organiseer een dagelijkse lunchwandeling voor alle kantoormedewerkers. Biedt een leuke route in de buurt aan die makkelijk te volgen is en ongeveer 20 minuten tot een half uur duurt. Je kunt er een groepsactiviteit van maken door een starttijd en verzamelpunt af te spreken, maar je kunt er ook voor kiezen mensen individueel of in kleine groepjes op pad te laten gaan. Stimuleer de deelname door bijvoorbeeld elke week een gezond cadeautje te geven aan degenen die elke dag hebben meegedaan of degene die de meeste collega’s mee naar buiten heeft gekregen.

3. Beloon ook de fietsers

Mensen die met de auto of het OV komen krijgen vaak reiskostenvergoeding als financiële compensatie. Medewerkers die op de fiets naar het werk komen krijgen dat niet aangezien zij geen kosten hebben. Waarom hen niet ook een kleine financiële compensatie geven? Bijvoorbeeld voor een periodieke onderhoudsbeurt van hun fiets.

4. Maak de trap aantrekkelijk

Vaak is het in kantoorgebouwen makkelijk om de lift in te stappen en moet je zoeken naar het trappenhuis. Maak het zowel voor werknemers als bezoekers makkelijk en leuk om te trap te pakken. Zet duidelijke aanwijzingen bij de ingang richting de trap en zorg het trappenhuis er aantrekkelijk uitziet. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig verschillende kunstwerken langs de trap te hangen, het licht aan te passen of zelfs muziek te draaien die van het traplopen een vrolijke en gezonde activiteit maakt.

5. Individuele aandacht

Een tip die iets meer tijd kost maar aanzienlijke resultaten boekt: persoonlijke aandacht. Medewerkers kunnen het gevoel hebben dat de werkgever hen vooral ziet als ‘middel om geld mee te verdienen’. Een werknemer die zich gezien en gehoord voelt, is gemotiveerder, productiever en gelukkiger. Zorg dat er in de organisatie structureel met iedere medewerker een moment van persoonlijk contact is. Pak 10 minuten om te vragen hoe het gaat en om te luisteren naar de signalen die een medewerker afgeeft over zijn of haar welzijn. Ontdek welke talenten een ieder heeft en kijk of die talenten wel voldoende benut worden.

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Telefoon: +31 85 065 3711
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013HE Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwagemakers

Juliette Zwagemakers

Algemeen manager

Stel mij je vraag
via het contactformulier,
085 065 3711 of terugbelverzoek.

+