
7 don'ts voor een succesvol vitaliteitsbeleid
Veel HR-afdelingen zetten programma’s in die de vitaliteit van werknemers bevorderen en het werkgeluk verhogen. Zo’n programma succesvol laten verlopen en integreren in de organisatie is niet zo makkelijk als de theorie doet lijken. Het is ook meteen eén van de zaken waarbij Workplace Giving ondersteuning biedt: op maat, naar wens, met advies voor een succesvol programma.
Maar wat moet je juist niet doen? We zetten de 7 don’ts voor je op een rij:
1) Het management geeft zelf niet het goede voorbeeld Je kent het wel: werkgevers die een vitaliteitsbeleid de organisatie in slingeren om gezonde, fitte en gelukkige medewerkers te krijgen en zelf niet aansluiten. Een absolute no-go om een veilige werkomgeving te creëren en je medewerkers mee te krijgen in het programma. Geef het goede voorbeeld en wees de inspirator!
2) Behoeften van werknemers zijn niet bekend Een platform vol met vitaliteitsprogramma’s waar je ‘lekker mee aan de slag kan’. Alleen: geen enkel programma sluit aan bij de behoeften van jouw werknemers. Niet handig en zonder focus. Ga met je werknemers in gesprek en breng in kaart waar de behoeften liggen. Dat zorgt voor het beste resultaat!
3) Voor iedereen hetzelfde beleid Fitte werknemers die met hetzelfde beleid worden gemotiveerd dan de minder fitte medewerkers. Maak onderscheid en ontwikkel een beleid wat gericht is op individualisme. Dat is meteen de kracht van het programma
4) Communicatie Hoe promoot je het programma en hoe zorg je dat iedereen mee gaat doen? Make it big, is ons advies: zorg voor gerichte interne communicatie. Promoot via diverse kanalen en op persoonlijke wijze.
5) Verwachtingsmanagement Het succes van een programma is niet altijd meetbaar aan de grootte van de groep werknemers die meedoet. Verandering kost tijd en energie. Kies voor ‘less is more’ en focus op twee, of maximaal drie, programma’s per jaar.
6) Positiviteit is key Hoe moeilijk soms ook: houdt focus en blijf positief. Zet een vast agendapunt om te meten hoe het programma iedereen bevalt en vraag geregeld feedback. Zo voelen je werknemers zich ook serieus genomen.
7) Return on Investment Ieder vitaliteitsprogramma dat je introduceert moet zich terugverdienen in gezonde, fittere, vitale en gelukkige medewerkers. Meet op verschillende momenten de impact van het programma zodat je weet wat niet en wel werkt binnen jouw organisatie.