Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
amplitieve kijk op werkgeluk
Liselot Muijser
Liselot Muijser
27 juni 2022

amplitieve kijk op werkgeluk

Het begrip amplitie is misschien nog niet bij eenieder bekend maar het werd in 2018 zelf genoemd als het HR-woord van het jaar. Amplitie betekent vergroten, versterken of vermeerderen en wordt in termen van HR gebruikt voor het versterken van werkgeluk. Afgelopen maand mei stond er een interessant artikel over de amplitieve kijk op werkgeluk in het tijdschrift Trends in HR.

Inzichten amplitie werkgeluk

De belangrijkste inzichten uit het artikel zijn:

Versterking menselijk kapitaal

Amplitie richt zich op het versterken van het menselijk kapitaal met als doel om het welzijn te bevorderen en het functioneren te verbeteren met als gevolg een groter organisatiesucces.

Geluk is stabiel en langdurig

Er bestaat een misvatting over (werk)geluk waarbij men vanuit gaat dat geluk een emotie is waar de positieve gevoelens de minder fijne gevoelens overheersen. Echter is geluk meer dan een tijdelijk gevoel en moet geluk worden gezien als een “langdurige en stabiele positieve staat van zijn”. Dus ook als het even tegenzit.

Drie elementen van geluk

Geluk wordt gevormd door drie belangrijke elementen: 10% omstandigheden, 50% genetisch bepaald en 40% bewust gedrag. Een werkgever kan dus in 1e instantie slechts voor 10% invloed hebben op het werkgeluk van zijn werknemers.

Beinvloeiding van gedrag

Bij amplitie wordt getracht om ook invloed uit te oefenen op de 40% van het bewust gedrag van de werknemer door mensen te faciliteren en te motiveren om zelf het heft in handen te nemen als het gaat om het vergroten van hun eigen werkgeluk.

Positieve interventies

Een amplitieve aanpak van werkgeluk heeft de voorkeur boven een preventieve of curatieve aanpak. Een organisatie met een amplitieve kijk op werkgeluk gaat uit van positiviteit en zet interventies in die alle werknemers raken.

Het is bekend dat (werk)gelukkige werknemers loyaler, tevredener en productiever zijn.

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+