Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
Betrokkenheid en motivatie begint bij de manager
Juliette Zwaan
Juliette Zwaan
6 mei 2022

Betrokkenheid en motivatie begint bij de manager

Van je medewerkers verwachten dat ze gezonde keuzes maken, terwijl je ze ondertussen aanspoort om harder en langer te werken, deadlines te halen en nog meer productie te draaien, is onzinnig. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt dit maar al te vaak de normaalste zaak van de wereld te zijn. Hoog tijd om daar iets aan te doen. En dat begint bij het management

Een fruitschaal en korting op de sportschool

Inmiddels beginnen steeds meer ondernemers in te zien dat er een verband is tussen de gezondheid en vitaliteit van zijn medewerkers en de hoogte van de verzuimlasten. Dat betekent ook dat steeds meer ondernemers beginnen in te zien dat zij bij moeten dragen aan de vitaliteit en gezondheid van hun medewerkers. Dus wordt er op iedere afdeling een fruitschaal gezet, kun je korting krijgen op de sportschool en in sommige gevallen wordt fietsen gestimuleerd in de vorm van een fietsvergoeding. En dat was het dan meestal wel.

Zo wordt Nederland het gelukkigste land ter wereld

Er zijn werkgevers die zich écht inzetten om zowel de fysieke als mentale gezondheid van hun medewerkers te verbeteren of te beschermen. Zij hebben hun HR-managers de opdracht gegeven om programma’s in te kopen die bewezen effectief zijn op het gebied van vitaliteit en werkgeluk. Bij Workplace Giving zijn we daar natuurlijk ontzettend blij mee. Als we binnen 10 jaar van Nederland het gelukkigste land ter wereld willen maken, zijn dit soort initiatieven de perfecte manier om dat doel te bereiken.

Targets en deadlines staan gezondheid in de weg

Toch merken we dat ook bij die bedrijven het aantal deelnemers aan de programma’s tegenvalt. Zelf met voldoende posters, interne mails en berichten op het intranet. En dat blijkt vaak te maken te hebben met het feit dat het belang van de programma’s niet door alle lagen van het management gedragen wordt. Veel managers hebben hoge targets en strenge deadlines die gehaald moeten worden. Het idee dat de hele afdeling leegloopt om te gaan wandelen, mindfulnessoefeningen te doen of een workshop te volgen over gezonde voeding, is voor hen een buitengewoon onaantrekkelijk of zelfs onacceptabele gedachte.

Angst om afgerekend te worden

Maar hun weerstand heeft een groot effect op de bereidheid van medewerkers om deel te nemen aan vitaliteitsprogramma’s. Vaak voelen medewerkers zich zo onder druk staan en verantwoordelijk voor de targets van het management, dat zij eerder in het weekend doorwerken, dan te gaan bewegen of te ontspannen. Hun angst om afgerekend te worden op de keuze om tijd te stoppen in die gezonde activiteiten, weerhoudt hen ervan om zich in te schrijven. Daarmee wordt de investering die een ondernemer heeft gedaan, ineens een kostenpost.

Zorg dat managers het snappen en uitdragen

Het is dus essentieel dat iedere manager binnen een bedrijf doordrongen is van het belang van deze programma’s en activiteiten. En dat ze dit ook uitdragen aan hun medewerkers. Workplace Giving helpt hier graag bij. Wij kunnen managers informeren en de activiteiten implementeren zonder dat deadlines in gevaar komen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+