
Woensdag 8 februari: ‘De Dag van het Zelfvertrouwen’
Iedereen kampt wel eens met weinig zelfvertrouwen of onzekerheid. Op woensdag 8 februari steken we een ieder een hart onder de riem.
Wat is zelfvertrouwen eigenlijk? Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aan kunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid.
MIND deelt 5 tips voor meer zelfvertrouwen:
1. Wees je bewust van je gedachten
De reden van je onzekerheid in een situatie is dat je er bepaalde gedachten op nahoudt. Wat je gedachte is bij een situatie, maakt hoe je je voelt. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en deze gedachten te leren herkennen, zodat je ze kunt veranderen.
2. Heb helpende gedachten
Bij een gebrek aan zelfvertrouwen, kun je vaak niet-helpende gedachten hebben. ‘Ik kan het niet’ of ‘Iedereen vindt het stom als ik wat zeg’ zijn voorbeelden van gedachten die je kunt hebben. Deze gedachten zijn niet realistisch. Het is belangrijk om deze gedachten te leren ombuigen om weer een waarheidsgetrouw beeld van de werkelijkheid te krijgen en je zelfvertrouwen te ontwikkelen.
3. Ga uitdagingen niet uit de weg
Als je denkt dat je iets niet kunt, doe het dan toch! Heb een positieve verwachting van jezelf en stel jezelf een realistisch doel. Begin niet te moeilijk en zorg dat wat je gaat doen haalbaar is, zodat je dit met een succes kunt afsluiten. Hierdoor ervaar je dat je iets heus wel kunt en weet je dat je het een volgende keer weer kunt. Wanneer je dit steeds vaker ervaart, zal je zelfvertrouwen groeien.
4. Weet wat je kwaliteiten zijn
Misschien heb je het idee dat je weinig zelf kunt of weinig zelf bereikt. Dit is niet zo, iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten. Maak voor jezelf inzichtelijk wat jouw kwaliteiten en successen zijn. Doe dit door op te schrijven wat je goed kunt en welke doelen je hebt bereikt. Ook al heb je in het begin misschien het gevoel dat het maar kleine dingen zijn. Schrijf het ook op als je een compliment van iemand krijgt.
5. Leer jezelf te accepteren zoals je bent
Ga uit van je eigen kracht. Iedereen is anders en dat is maar goed ook. Er zullen altijd mensen zijn die veel voelen voor jouw ideeën of mensen die minder met jouw ideeën hebben. En dat is prima. Wees je daarvan bewust.
De organisaties MIND en Workplace Giving hebben de handen ineen geslagen om meer aandacht te vragen voor mentale gezondheid. Zelfvertrouwen is een onderdeel van je mentale gezondheid.
Wil jij binnen jouw organisatie ook meer aandacht vragen voor de mentale gezondheid voor jouw medewerkers, kijk dan eens op www.mood-wall.nl en Not Myself Today.