Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
De belangrijkste trends voor werkgevers in 2022
Juliette Zwaan
Juliette Zwaan
8 januari 2022

De belangrijkste trends voor werkgevers in 2022

Na opnieuw een jaar waarin het c-woord opnieuw in veel gesprekken centraal stond, is de Nederlandse economie zich gelukkig weer in rap tempo aan het herstellen. Dat is vooral voor ondernemers een positieve ontwikkeling na maanden van ernstige zorgen over de voortgang van hun bedrijf.

De ontwikkelingen en bedreigingen waar zij mee geconfronteerd werden, heeft velen gedwongen kritisch na te denken over hun bedrijfsvoering. Waar zitten de zwakke plekken in de romp van het schip? Kunnen die mogelijk tot een catastrofaal zinken leiden? En wat is er nodig om dat te voorkomen? Deze vragen en hun antwoorden hebben geleid tot een aantal trends die de komende jaren de manier waarop we werken zullen veranderen.

1. Veranderingen in de maatschappij leiden tot snelle veranderingen op de werkvloer

Het is niet verbazingwekkend dat het bewustzijn van onze kwetsbaarheid invloed heeft op de manier waarop ondernemers kijken naar de inrichting van hun bedrijfsprocessen. Niet alleen binnen het bedrijf zelf maar ook met het oog op onze planeet, CO2-uitstoot en de stijgende kosten voor transport en grondstoffen. Daarnaast is gebleken dat zowel de fysieke als mentale gezondheid van de medewerkers in een bedrijf essentieel is voor de voortgang van de organisatie.

Op basis van deze inzichten zijn dit de belangrijkste trends voor werkgevers in 2022:

  • Goede arbeidsvoorwaarden worden belangrijker dan salaris
  • Flexibel werken wordt de norm
  • Kwaliteit wordt een belangrijke pijler voor communiceren en samenwerken op afstand
  • Duurzame oplossingen vervangen kortetermijnplannen
  • Investeren in praktische tools ter bevordering van gezondheid en vitaliteit krijgt een hoge prioriteit

2. Goede arbeidsvoorwaarden worden belangrijker dan salaris

Wat Millennials al wisten, is nu ook tot de rest van werkende wereld doorgedrongen: geld is leuk, maar plezier in je werk en een goede balans tussen werk en privé is belangrijker. Daarom zullen werkgevers in hun vacatures maar ook in hun human resource management meer insteken op goede arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Mogelijkheden om te sporten, thuis te werken, ouderschapsverlof op te nemen en workshops te volgen die de persoonlijke ontwikkeling bevorderen, worden steeds vaker onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

3. Flexibel werken wordt de norm

Waar thuiswerken drie jaar geleden vrij zeldzaam was, werd het ineens een must en inmiddels wordt het de norm. Goed ingerichte thuiswerkplekken en voldoende middelen om met elkaar in contact te blijven zijn daarbij onontbeerlijk en zullen het komende jaar steeds verder ontwikkeld worden (zie volgende trend). Maar ook werken tussen 9 en 5 is vrij plotseling ‘ouderwets’ geworden. Werknemers willen hun werktijden graag beter laten aansluiten bij hun persoonlijke situatie. Omdat het lastig is de productiviteit en het welzijn van iedere individuele thuiswerkende medewerker te monitoren zullen werkgevers nieuwe manieren moet vinden om hiermee om te gaan.

4. Kwaliteit wordt een belangrijke pijler voor communiceren en samenwerken op afstand

Zoals hierboven al gezegd is werken op afstand van de ene op de andere dag normaal geworden. Verwacht wordt dat dit ook na de pandemie zo zal blijven. Maar we hebben ook gemerkt dat gebrekkige communicatiemiddelen de kwaliteit van onze samenwerking op afstand kan beïnvloeden. Dat betekent dat er hogere eisen worden gesteld aan die middelen. Op hoge snelheid wordt er gewerkt aan geavanceerde digitale oplossingen om met elkaar te praten, informatie met elkaar te delen en op zo natuurlijk mogelijke manier contact te maken worden.

5. Duurzame oplossingen vervangen kortetermijnplannen

Waar we voorheen nog het liefst gingen voor snelle resultaten op de korte termijn, wordt het belang van duurzame oplossingen ook voor werkgevers steeds duidelijker.

De term People, Planet & Profit staat daardoor hoger op de lijst van uitgangspunten voor de bedrijfsvoering. Investeren in een gezonde toekomst voor iedereen: financieel, organisatorisch en maatschappelijk. Dit vereist echter een behoorlijke cultuurverandering voor veel bedrijven. Omdat zij vaak nog volledig zijn ingericht op verouderde visies over werken, kunnen zij advies en hulp van buiten de organisatie goed gebruiken om dit in gang te zetten.

6. Investeren in praktische tools ter bevordering van gezondheid en vitaliteit krijgt een hoge prioriteit

De gedachte dat gezonde en gelukkige medewerkers direct bijdragen aan het succes van een onderneming werd voorheen nog vaak gezien als een ietwat ‘wollige’ theorie. Inmiddels is dit echter een bewezen feit. Werkgevers moeten significant anders gaan kijken naar de manier waarop zij omgaan met hun personeel. De productiviteit van een medewerker wordt namelijk niet hoger als je hem onhaalbaar hoge targets geeft. Sterker nog, de kans dat deze medewerker uitvalt of vertrekt is vele male groter. Een gelukkige werknemer is daarentegen aantoonbaar productiever en loyaler naar zijn werkgever. Dit besef is een belangrijke motivatie voor werkgevers actief te investeren in programma’s die het welzijn en vitaliteit van werknemers bevorderen.

Workplace Giving biedt bedrijven praktische handvatten om een gezonde verandering in gang te zetten

Een aantal van deze trends zetten werkgevers voor een flinke uitdaging: het veranderen van hun bedrijfscultuur. De oude vertrouwde manier waarop ze doelen stellen, werken, communiceren en omgaan met hun personeel is ineens achterhaald maar een pasklare oplossing voor een andere manier van werken en communiceren is niet direct voorhanden. Workplace Giving biedt hen in ieder geval voor een gedeelte van dit probleem een goede oplossing in de vorm van een gevarieerd pakket aan praktisch inzetbare programma’s. Deze erkende internationale programma’s hebben allen bewezen de gezondheid van werknemers bevorderen en het werkgeluk zichtbaar te vergroten. Daarnaast zijn ze ook gericht op het ondersteunen van diverse goede doelen voor mens en planeet.

Wij helpen werkgevers op deze manier een gezonde cultuur binnen hun bedrijf te stimuleren. Ook laten wij hen concreet zien hoe hun investering zich terugbetaalt in een lager ziekteverzuim en hogere productiviteit.

Een aantal andere, interessante artikelen over trends:

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+