Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
De kracht van complimenten
Arla Krikke
Arla Krikke
27 februari 2023

De kracht van complimenten

1 maart is het Nationale Complimentendag!

Hoe vaak geef jij de mensen om je heen een oprecht compliment? En misschien nog wel een leukere vraag: hoe goed ben jij in het ontvangen van complimenten?

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid: ‘We benoemen eerder wat fout gaat. Dat is jammer, want juist in tijden van crisis is een oppepper welkom. Als je zelf regelmatig een compliment geeft, krijg je bovendien meer oog voor het positieve in de ander. Daar word je zelf ook weer blijer van.’

En dat geldt ook voor het ontvangen. Vaak wuiven we een compliment weg of ondermijnen we deze met onze reactie. Dat is zonde. Een simpel ‘dank je wel’ kan al wonderen doen. Je hoeft je niet te verantwoorden of een argument te geven waarom je het compliment níet zou verdienen. Bedank de gever en geniet van het compliment dat je hebt ontvangen. Dat is direct ook weer leuker voor de ander.

De kracht van complimenten op de werkvloer

‘Complimenten halen het beste naar boven, omdat ze het beste benoemen’, zegt Jean-Pierre van de Ven. ‘De ontvanger van een compliment zal het gewaardeerde gedrag vaker willen vertonen. In tegenstelling tot negatieve bekrachtiging, zoals straffen of sancties, hebben complimenten een duurzaam effect. Complimenten werken langer door.’

Een goede reden dus om ook je collega’s regelmatig een compliment te geven. Zeker als je leidinggevende of manager bent. Benoem de waarde van iemands rol in het team, skills die jullie verder helpen of de manier waarop collega’s onderling met elkaar omgaan.

Een belangrijke noot is wel: een compliment moet altijd gemeend zijn. Experts zijn het erover eens dat als mensen het gevoel hebben dat het compliment niet oprecht is, het alle positieven effecten ervan ondermijnt. Het werkt dus niet als een truc. Zorg ervoor dat je alleen een compliment uitdeelt wanneer je iets oprecht meent of ziet. Dan zal de kracht van complimenten veel positiviteit opleveren, voor jezelf én de mensen om je heen.

Wie geef jij tijdens deze dag een oprecht en gemeend compliment?

Bron: Psychologisch.nu

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+