Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
De Mood Wall bij Endeavour
Juliette Zwaan
Juliette Zwaan
13 maart 2023

De Mood Wall bij Endeavour

Heleen Folgering regelde dat de Mood Wall ook bij Endeavour werd opgehangen en getest. Ze liet ons weten wat hun ervaringen zijn.

“Binnen ons bedrijf is de hiërarchie redelijk plat en de cultuur behoorlijk open. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend dat we met elkaar praten over onze gevoelens. ‘We zijn hier per slot van rekening om te werken en niet voor een therapiesessie’ zouden sommigen misschien zeggen. Toen we het aanbod van Workplace Giving kregen om hun nieuwe Mood Wall uit te proberen, waren we nieuwsgierig maar niet direct wild enthousiast. Hoe kan het opplakken van een magnetisch schijfje op een whiteboard in vredesnaam bijdragen aan het welzijn van de medewerkers? Daarnaast vroegen we ons af of de medewerkers überhaupt zin zouden hebben er tijd aan te besteden.

Eerste kennismaking

We waren dan ook verrast dat vanaf het eerste moment dat we de Mood Wall in de keuken van ons kantoor in de Koepel zette, direct een aantal collega’s zich geïnteresseerd rond het bord verzamelden. Met slechts minimale toelichting begrepen ze het concept en begonnen met elkaar te discussiëren over hoe ze zich voelden. Binnen een kwartier waren de eerste emoties van het whiteboard naar de keukendeur verplaatst. (Omdat ons kantoor in een oude gevangenis is gevestigd, heeft de keuken een dikke metalen celdeur. Perfect voor de magnetische schijfjes)

Zelfde bord, andere mensen

De tweede Mood Wall werd neergezet op een andere locatie van ons bedrijf waar voornamelijk developers werken. Mannen die niet per definitie bekend staan om het delen van hun gevoelens. Maar ook daar bleken veel collega’s toch getriggerd door het kleurrijke bord achter het tosti-apparaat. Grappig opvallend detail is dat zij, in tegenstelling tot de creatieve chaoten in de Koepel, hun schijfjes buitengewoon netjes en geordend op het tweede whiteboard plaatsen.

Even dichtbij jezelf

Onze conclusie na twee weken is dat mensen het prettig vinden om even bewust bij zichzelf in te checken om te bepalen hoe het nu eigenlijk met ze gaat. Dat doe je normaal eigenlijk nooit. Het bewust kiezen van een gevoel maakt dat je eventjes heel dichtbij jezelf komt en dat is goed. Juist op het werk, waar je meestal vooral naar buiten gericht bent. We zien ook dat mensen soms halverwege de dag het schijfje dat ze ‘s ochtends kozen, vervangen door een andere emotie. Ook dat is interessant. De energie op de werkvloer kan jouw beleving beïnvloeden en andersom. Als jij je mèh voelt maar veel anderen voelen zich geïnspireerd of vrolijk, dan kan dat ‘besmettelijk’ zijn. Maar het kan ook zijn dat een collega die weet dat jij je mèh voelt even wat meer aandacht aan je besteedt.

Informeel werkt

Tot slot zien we dat vooral het feit dat het zo’n informeel en laagdrempelig middel is, een positief effect heeft. Niet iedereen zit te wachten op allerlei intensieve programma’s die zijn/haar werkgever aanbiedt om te praten over gevoelens. Op deze manier blijft het luchtig maar opent het toch de deur om het gesprek aan te gaan. Het hielp dat we de Mood Walls in de keuken hebben gezet, een plek waar iedereen meerdere keren per dag komt om even te ontspannen.

Mogelijke verbeterpunten

Het enige punt dat we zouden verbeteren is het feit dat sommige woorden op de schijfjes te vaag of abstract zijn. Bijna niemand snapt bijvoorbeeld wat ze aanmoeten met ‘vrijpostig’ of ‘hangry’ (“Dan eet je toch gewoon even wat?”) Daarnaast ontbreken er volgens ons een aantal woorden die wel veel voorkomend zijn. Bijvoorbeeld ‘moe’, ‘eenzaam’, ‘gestrest’ of ‘geïrriteerd’ en ‘melig’, ‘fit’, ‘uitbundig’ of ‘trots’. Misschien dat het in de toekomst mogelijk is om zelf een selectie te kiezen van woorden die je wilt aanschaffen bij je Mood Wall.

We zijn nieuwsgierig hoe we de Mood Wall nog verder kunnen benutten binnen ons bedrijf. En we zijn erg blij dat Workplace Giving ons de kans bood om kennis te maken met het concept. Het kan volgens ons een waardevolle toevoeging zijn voor ieder team op iedere werkvloer.”

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+