
De nieuwste trend: Quiet Quitters
Begin dit jaar publiceerden wij een artikel over de belangrijkste trends binnen een organisatie voor heel 2022. Eén daarvan was de ‘Great Resignation’. Een trend die overgewaaid is vanuit Amerika en waarbij medewerkers op grote schaal vrijwillig ontslag nemen. Nu is daar een nieuwe trend bijgekomen waar wij je graag verder over informeren.
Quiet Quitters
Ja, je leest het goede: stille stoppers, vrij vertaald. De Quiet quitters blijven hun primaire verantwoordelijkheden doen maar zijn veel minder bereid om actief deel te nemen aan activiteiten op de werkvloer, het maken va overuren of eerder beginnen dan nodig. Ook wonen ze liever geen vergaderingen meer bij. Het zijn mensen die precies binnen de lijnen doen wat er van ze wordt verwacht. Een observatie van Harvard Business Review.
Probleem of geen probleem?
We horen je denken; wat is het probleem? Zolang iedere werknemer doet wat hij of zij moet doen, is ook de werkgever blij. Het gaat alleen iets verder dan dat. Het is de commitment vanuit een werknemer die valt onder ‘goed werknemerschap’. In iedere baan is het lastig om een functie volledig te definiëren in de formele functieomschrijving of het arbeidscontract. Veel bedrijven vertrouwen er daarom ook op dat medewerkers net even dat stapje extra zetten. Als dat niet gebeurt, wordt er veelal negatief op gereageerd. Er wordt dan ook niet enthousiast gereageerd op deze Quiet Quitters.
Wat doe je eraan als werkgever?
Gezien de recordhoogte van arbeidskrapte op dit moment hebben beide trends voor werkgevers geen voorkeur. Het is dus schakelen en zorgen dat je tijdig actie onderneemt. Een paar tips:
1. Definieer de kerntaken opnieuw Definieer welke taken er echt bij de functie horen en wat extra is. Managers kunnen zich dan richten op het motiveren van medewerkers om deze op hoog niveau uit te voeren.
2) Luister en investeer Als je de eerste tip hebt opgevolgd is het van groot belang dat je luistert naar je medewerkers. Ze voelen zich gesteund als er tijd voor ze vrij wordt gemaakt en er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Als je goed weet hoe je werknemer in elkaar steekt, kan je ook gericht investeren in iemands groei binnen je organisatie.
3) minder drukte, meer balans Balance is key en dat is niet voor niets. In plaats van de ‘altijd aan’ modus is het belangrijk dat teams werken zonder de onhoudbare ‘drukte-cultuur; dát is goed werkgeverschap. Als er ruimte is vanuit de werknemer voor eigen invulling zijn ze vaak bereid om juist dan een stapje extra te doen.