Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
Druk, druk, druk
Juliette Zwaan
Juliette Zwaan
21 maart 2023

Druk, druk, druk

Met het team van Workplace Giving streven we naar ultiem werkgeluk. Dat is de boodschap die we proberen over te brengen aan organisaties en dat is ook hoe we onze eigen werkdagen zo veel mogelijk invullen. Bij ons werkt niemand fulltime. We beginnen de dag in de sportschool als we willen, doen zo nu en dan tussendoor een boodschap, lunchen uitgebreid of we besluiten thuis te werken als het heel hard regent en we niet met de fiets naar kantoor willen. We moedigen elkaar aan voldoende vakantie te nemen en hoe vaak we dat doen houden we ook niet bij. Dat is luxe en mogelijk bij een eigen onderneming.

Iedereen is druk

Als we onze omgeving de vraag stellen: ‘Hoe gaat het met je’, dan is het antwoord vrijwel altijd ‘druk’. Tegenwoordig is er een enorme sociale druk die we blijkbaar lastig kunnen negeren. Je moet er een beetje leuk uit zien, een opgeruimd huis hebben, de kinderen moeten op tijd op school zijn, je wil je best doen voor familie en vrienden, presteren op werk en natuurlijk wil iedereen ook nog ‘betekenisvol’ zijn. Druk en betekenisvol. Het zijn de woorden van dit moment. We willen betekenisvol zijn maar we zijn heel druk. En moe zijn we ook. Waarschijnlijk omdat we zo druk zijn.

Iedereen herkent het ongetwijfeld: je plaatst een bestelling bij een webshop die vervolgens veel later dan gepland wordt afgeleverd want ze hebben het druk bij het postbedrijf. Vervolgens wordt de bestelling slordig afgeleverd. Bijvoorbeeld in een kapotte verpakking, veel te grote doos of gewoon voor de deur in de regen gezet. Als excuus ontvang je de reactie ‘we hebben het druk’! Wil je bellen om een klacht in te dienen omdat je nieuwe blouse helemaal natgeregend is aangekomen, dan krijg je te horen dat je beter kan mailen of op een ander moment kunt bellen want ook daar zijn ze druk. Iedereen is druk.

Zakelijk lijkt het vaak onmogelijk een afspraak in te plannen want iedereen is druk. Met de huidige arbeidsmarkt is dat ook heel begrijpelijk want velen vervullen 2 functies. We realiseren ons op zo’n moment vaak onvoldoende dat degene die belt voor een afspraak vaak een oplossing heeft voor iets wat drukte zou kunnen verminderen. Zonde want daardoor zijn we ons alleen maar verder aan het onderdompelen in drukte.

Vrienden

Als je sociaal iets wil plannen, is het altijd zoeken naar een goed moment want ‘druk, druk, druk’. Vrienden voelen zich soms teveel naar elkaar want als de ander zo druk is, pas je dan wel in die drukke agenda? Op maandag op kantoor vertelt iedereen vaak hoe druk het weekend was. Zijn we niet druk met druk doen? Want als het ons uitkomt, dan zijn we ineens niet zo heel druk meer. We zijn namelijk ook heel druk met lekker eten, borrelen, bingewatchen met Netflix of languit op de bank met Boer zoekt vrouw of Ik Vertrek. Miljoenen kijkers zijn er namelijk voor deze reality programma’s en dagelijks worden er vele gesprekken over gevoerd op de werkvloer. Dat is maar goed ook! En heel hard nodig maar dat moeten we niet druk noemen.

Je hoort zelden iemand zeggen ‘het gaat heel goed, ik heb een lege mailbox’ of ‘ik heb gisteren mijn laptop niet opengeklapt maar languit op de bank een serie liggen kijken’. Het zal vaker de werkelijkheid zijn dan velen doen vermoeden maar dat vertellen is niet wat past bij het sociale beeld van dit moment.

Dan heb je ook nog groepen waar druk meer is ‘toegestaan’ dan anderen. Ouders met kinderen mogen bijvoorbeeld gemakkelijker roepen dat ze druk zijn dan mensen zonder kinderen. Want waar zijn zij zo druk mee? Vaak snapt iedereen dat een moeder klokslag 17:00 uur de deur achter zit dichttrekt want de kinderen moeten opgehaald worden. Ben je single, dan kijkt iedereen vreemd op als je om 17:00 uur vertrekt. Diegene kan moeilijk zeggen ‘ik moet gaan want ik ga wijn drinken met een vriendin’! Terwijl daar absoluut geen verschil in zou mogen zijn.

Pensioen

Mijn vader en schoonouders gaan minder werken en werken richting hun pensioen. Lekker zou ik denken. Maar de vraag die zij standaard krijgen is: ‘wat ga je dan doen?’, ‘ga je dan vrijwilligerswerk doen?’, ‘ga je dan meer oppassen op de kleinkinderen?’, ‘wil je niet nog in een commissie of je aansluiten bij een club?’. De werkdruk is nog niet voorbij of een nieuwe vorm van drukte ligt alweer op de loer. Gepensioneerden willen nog heel graag ‘betekenisvol’ zijn. Mijn vader is tientallen jaren arts geweest en mijn schoonmoeder werkt bij een maatschappelijke organisatie. Beiden zijn betekenisvol genoeg geweest. Hoezo zouden zij zich na een jarenlang werkzaam leven meteen weer moeten onderdompelen in nieuwe sociale drukte om maar betekenisvol te zijn? We leggen elkaar druk op terwijl we elkaar beter kunnen leren van het goede leven te genieten, zonder druk!

Druk is geen emotie

Wat is druk eigenlijk? Het is geen emotie maar een uitleg van hoe we onze dag, onze week, ons leven ervaren. Misschien moeten we eens wat vaker bedenken hoe we ons qua emoties voelen en de drukte even laten voor wat het is. Zijn we gestrest, wat kunnen we daar dan aan doen? Zijn we vrolijk, hoe kunnen we die bui optimaler benutten, zijn we optimistisch, deel het met je collega’s!

Druk zijn en praten over drukte is zonde van je tijd en je hebt het al zo druk. Wees er scherp op, verminder drukte en spreek elkaar eens aan op geklaag over drukte! Vervang moeten door kunnen of willen of daag elkaar uit niet meer te zeggen dat je druk bent want anders is het trakteren.

Wij zeggen hier op kantoor niet meer dat we druk zijn maar we vragen elkaar ‘hoe voel jij je vandaag’? En gaan het gesprek met elkaar aan om erachter te komen of we elkaar kunnen helpen, extra kunnen motiveren, uitdagen of werk uit handen kunnen nemen. Op www.mood-wall.nl vind je de perfecte tool om goede gesprekken aan te gaan op de werkvloer.

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+