Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
Een terugblik op Steptember 2021
13 februari 2022

Een terugblik op Steptember 2021

Afgelopen maand deden meer dan 5000 mensen mee aan het programma Steptember waar we al eerder deze blog over schreven. Een van de deelnemende bedrijven teams was die van Gemeente Rotterdam. We spraken hierover met Britt van Daalen. Zij werkt voor de gemeente als projectleider van het Vitaal010-programma en was medeverantwoordelijk voor het uitrollen en begeleiden van Steptember binnen de hele organisatie. We vroegen haar hoe de gemeente omgaat met het bevorderen van vitaliteit en welzijn bij de werknemers en hoe zij het programma van afgelopen maand had ervaren.

Hoe gaat de gemeente Rotterdam om met het onderwerp ‘welzijn en vitaliteit’?

“Bij onze gemeente is men bewust van het belang van een goed vitaliteitsbeleid en er wordt dan ook actief geïnvesteerd in het bevorderen hiervan. Zo organiseren we naast het Steptember-programma ook een jaarlijks fit-festival en doen we ook mee aan andere programma’s zoals de suiker-challenge. Maar er is nog een hoop werk te verzetten. Zo hebben we nog onvoldoende inzicht in hoe gezond of ongezond onze medewerkers nu zijn en welke behoeften ze hebben ten aanzien van activiteiten die hun gezondheid bevorderen. Dat maakt het op dit moment moeilijk om de resultaten van onze inspanningen te meten. Daarnaast merken we dat werknemers vanuit het middle management nog te weinig gemotiveerd worden om mee te doen. Hun focus ligt nog echt het behalen van werkgerichte doelen en resultaten en het bewustzijn dat gezonde medewerkers productiever zijn, leeft daar nog niet echt en bij de medewerkers zelf dus ook niet. Dat zijn dingen waar we de komende jaren aan moeten werken. Inzicht krijgen, alle neuzen dezelfde kant op en duurzame veranderingen in de cultuur van de gemeente. Zo zijn in veel van onze bedrijfskantines de kroketten nog steeds een stuk goedkoper dan de salades. Voordat dergelijke zaken gemeentebreed zijn aangepakt ben je maanden verder. Maar de intentie is er.”

Wat hebben jullie gedaan om Steptember binnen de gemeente bekend te maken?

“We hebben het natuurlijk vermeld in onze nieuwsbrief en ook op het intranet gezet. Het was prettig dat Workplace Giving ons hielp door het aanleveren van diverse communicatiematerialen die we konden gebruiken. We zouden graag zien dat in de toekomst ook steeds meer mensen binnen de verschillende afdelingen en clusters van de gemeente een ambassadeursrol gaan pakken om de vitaliteitsprogramma’s te promoten. Maar binnen een organisatie die zo groot is als die van ons, is het lastig om die ambassadeurs te vinden en centraal aan te sturen. Toch hebben uiteindelijk zo’n 200 tot 300 mensen meegedaan aan Steptember. Een goed begin.”

Hoe heb je het programma ervaren?

“Natuurlijk heb ik zelf ook meegedaan. Ik ben persoonlijk nogal competitief en ik vond het dan ook leuk dat je met Steptember uitgedaagd wordt om nét even meer stappen te zetten dan je collega’s. Hoewel ik merkte dat het op een drukke werkdag echt best lastig is om die 10.000 stappen te zetten, heb ik echt wel veel meer stappen gezet dan ik normaal doe. Soms ging ik met een collega ook naar buiten om al wandelend te overleggen in plaats van in een vergaderzaal te gaan zitten. Met een beetje creativiteit zijn er veel manieren te bedenken om zit-activiteiten om te zetten in ‘beweeg’-activiteiten. En in het weekend ging ik er natuurlijk steeds op uit om te wandelen en mijn weekscore te verbeteren. Steptember is een goed programma omdat het erg laagdrempelig is. Jong en oud kan meedoen onafhankelijk van hun conditie. Je kunt ervoor kiezen om het alleen te doen of met een groepje.”

Zou je Steptember aanbevelen aan andere bedrijven?

“Zeker! Maar daarbij zou ik wel willen meegeven dat je het niet moet zien als doel op zich maar als één onderdeel van een breder en duurzaam vitaliteitsbeleid. Daarnaast is het dus echt belangrijk dat je inzicht krijgt in de ‘startpositie’ van de vitaliteit binnen het bedrijf zodat je op de lange termijn de resultaten van je inspanningen op dit gebied beter kunt meten. Wij zijn hier hard mee bezig en hoewel je misschien nooit iedereen meekrijgt, vertrouwen wij erop dat uiteindelijk een heleboel gezondere en gelukkiger ambtenaren zal opleveren.”

Heb jij ook zin om samen met collega’s de uitdaging aan te gaan? In april gaan we de uitdaging weer aan met “Stapril”. Lees hier alles over deze challenge!

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+