Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
Eenzaamheid onder jongeren neemt toe
2 november 2022

Eenzaamheid onder jongeren neemt toe

In een recent artikel op nu.nl werd geschreven dat de eenzaamheid onder Nederlanders is toegekomen. Vorig jaar voelde 43% van de bevolking zich enigszins of zelfs erg eenzaam. In 2019 was dat nog 35%. Bron: CBS.

Het CBS legde een vragenlijst over eenzaamheid aan ruim 7000 Nederlanders voor van vijftien jaar of ouder. Daarbij is onder meer gevraagd of mensen zich vaak in de steek gelaten voelen of leegte om zich heen ervaren. De resultaten laten zien dat 11% van de Nederlanders zich vorig jaar erg eenzaam hebben gevoeld. Voor de Coronacrisis ging het om 9%. Alleenstaanden zeggen het vaakst dat ze eenzaam zijn. Het gevoel van sociale- en emotionele eenzaamheid nemen bij alle leeftijdsgroepen toe. Bij sociale eenzaamheid ontbreekt het gevoel van sociaal contact, bij emotionele eenzaamheid het gevoel van een hechte band.

Met name jongeren voelen zich vaker eenzaam

Vergeleken met 2019 zeggen met name jongeren een stuk vaker dat ze zich emotioneel erg eenzaam voelen. Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS is in het geval van jongeren met zekerheid te zeggen dat de coronapandemie negatieve impact heeft gehad op de gevoelens van eenzaamheid. Bij andere bevolkingsgroepen is die link op dit moment niet met zekerheid te leggen. Naast cijfers over eenzaamheid publiceerde het CBS ook onderzoek naar mensen die slecht meekomen in de maatschappij. Een groot deel van deze ‘sociaal uitgeslotenen’ zit na tien jaar nog altijd in eenzelfde kwetsbare positie, meldt het statistiekbureau.

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+