Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
Het belang van de Mood Wall op de werkvloer
Arla Krikke
Arla Krikke
9 maart 2023

Het belang van de Mood Wall op de werkvloer

We brengen vele uren van ons leven door op werk, of dit nu vanuit huis of op een fysieke werkplek is. Hierdoor heeft de werkcultuur een grote invloed op onze gezondheid én ons welzijn. Juist op de werkvloer is het dus van belang voldoende aandacht te besteden aan mentale en fysieke gezondheid.

We horen en zien veel om ons heen dat mentale gezondheid vaak spanning en kwetsbaarheid met zich meebrengt. Open zijn over hoe je je voelt of wat er níet zo lekker gaat, is niet iets wat we snel doen. Misschien zijn we bang om als incapabel te worden gezien, dat we een bepaalde taak of project niet aankunnen of wellicht vrezen we zelfs voor onze baan. Toch kan juist díe spanning ervoor zorgen dat we (nog) meer stress op het werk ervaren.

Openheid en veiligheid op de werkvloer zijn factoren die onze mentale gezondheid ondersteunen en bijdragen aan het gevoel van werkgeluk. En dat kan heel klein beginnen met een luisterend oor en oprechte aandacht voor elkaar. Om dit te ondersteunen hebben wij de Mood Wall ontwikkeld, onderdeel van het programma Not Myself Today (LINK). De Mood Wall, met 25 gemoedstoestanden, inspireert om bij jezelf en collega’s in te checken en Het Goede Gesprek aan te gaan. Begin met de simpele vraag ‘Hoe voel jij je vandaag?’ en luister oprecht naar het antwoord zonder met oplossingen te komen.

We hebben een aantal tips op een rij gezet hoe je de Mood Wall op het werk kunt gebruiken en hiermee de mentale gezondheid van collega’s kunt ondersteunen:

Begin laagdrempelig

Start bijvoorbeeld met een check-in bij de dag- of weekstart. Vraag iedereen kort hoe zij/hij erbij zit zonder dat dit uitgelegd of een lang verhaal hoeft te worden. De Mood Wall dient ter inspiratie met de stemmingen, maar vul gerust aan met jullie eigen stemmingen!

Tip: ‘goed’, ‘oké’ en ‘druk’ zijn eigenlijk geen stemmingen en niet toegestaan ;)

Geef zelf het goede voorbeeld

Het helpt enorm als een manager of teamleider een keer als eerste zijn kwetsbaarheid toont en bijvoorbeeld zegt dat zij/hij gestresst of humeurig is. Op deze manier is het veiliger voor collega’s om zich te uiten.

Tip: geef ook aan dat er geen consequenties zitten aan het uiten van je stemming. Niet dat iemands baan op het spel staat als iemand zich drie dagen op rij ’negatief’ voelt.

Maak het kenbaar!

Plaats op intranet, via e-mail of jullie communicatiekanaal een bericht dat jullie als organisatie de mentale gezondheid van collega’s belangrijk vinden en de Mood Wall er hangt als inspiratie om met elkaar het gesprek aan te gaan.

Ben je nieuwsgierig naar meer informatie? Download dan vooral ons Whitepaper over Mentale Gezondheid en kijk eens op www.mood-wall.nl

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+