
Lastige onderwerpen bespreekbaar maken
Een succesvol bedrijf vol blije en gezonde medewerkers; dat is zo’n beetje de droom van de gemiddelde ondernemer. Dat het werk kost om het bedrijf succesvol te maken, weten de meeste van hen wel, maar dat het ook werk kost om die medewerkers blij en gezond te houden is nog niet bij iedereen top-of-mind. Pas wanneer een medewerker zich ziek meldt, vragen we ons af wat daar de oorzaak van is en vooral hoe we dat zo snel mogelijk weer op kunnen lossen zonder al teveel moeilijke gesprekken.
Ongemakkelijke onderwerpen
Maar juist het hebben van ‘moeilijke gesprekken’ kan die ziekmelding mogelijk voorkomen. Het is een goede gewoonte om op regelmatige basis bij je medewerkers te checken hoe het met ze gaat. Vooral belangrijk is om daarbij de ongemakkelijke onderwerpen niet te schuwen. Daar wil het nog wel eens schuren; we willen immers niet de privacy van onze collega’s schenden met ongepaste vragen. Hoe kom je dan toch tot de kern als je niet ronduit kunt vragen ‘Goh, heb je eigenlijk spanningen of klachten waar ik iets mee moet?’
Het gaat (eigenlijk helemaal niet) goed
Alleen vragen: ‘Hoe gaat het met je’ is niet genoeg. Het antwoord zal voorspelbaar zijn; je medewerkers willen bij hun werkgever niet de indruk wekken dat ze het werk niet aankunnen of mentaal op het punt van instorten staan. Ze schamen zich of zijn bang dat het negatieve consequenties heeft. Je zult als werkgever dus beter je best moeten doen en het vertrouwen van iedere medewerker moeten winnen. Mogelijk is daar een flinke cultuurverandering voor nodig binnen het bedrijf. Het vereist een cultuur waarin alle werknemers weten dat het niet erg is om toe te geven dat het af en toe niet zo goed gaat. Waarin werknemers zich gezien, gehoord, gesteund en geholpen voelen.
Investeren in gezondheid
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om de cultuur te veranderen is een actieve aanpak nodig die organisatiebreed wordt gedragen. Dat wil zeggen dat zowel de CEO, de HR-manager, de afdelingsmanagers, teamleiders en alle andere leidinggevenden bij moeten dragen aan een open en oordeelvrije communicatie. Het houdt ook in dat je ruimte creëert in je bedrijfsprocessen en in je budgetten om te investeren in activiteiten die werknemers uitnodigen om zowel hun fysieke als mentale gezondheid te verbeteren. Je wilt dat uiteindelijk iedereen zich medeverantwoordelijk voelt voor het welzijn van iedereen. Dat iedereen oog heeft voor elkaar en niet bang is om de vinger op de zere plek te leggen. Een flinke klus.
Not Myself Today
Gelukkig is dit een klus waar heel veel ondernemers tegenaan lopen. Inmiddels zijn er daarom programma’s ontwikkeld die je daarbij kunnen helpen. Een van de meest succesvolle programma’s op dit gebied is Not Myself Today. Het helpt bedrijven meer bewustzijn te creëren, stigma's te verminderen en een veilige en ondersteunende cultuur ten aanzien van mentale gezondheid te bevorderen. Door middel van aantrekkelijk materiaal, kant-en-klare activiteiten en een breed pakket van tools en hulpmiddelen, worden gesprekken op gang gebracht en onderling begrip gestimuleerd. Workplace Giving heeft dit programma nu naar Nederland gebracht en ondersteunt bedrijven met de implementatie ervan binnen de organisatie. Daarnaast helpen we HR met het bereiken van de medewerkers en hen te motiveren om deel te nemen. Wil je meer weten over de bewezen effectiviteit van dit programma, neem dan contact met ons op.