
Pijn is een manier om je ergens op alert te maken
Ik ben pijncoach en werk met mensen die aanhoudende pijnklachten ervaren. Voor me zit Robert. Robert is een ingetogen man van 56. Hij denkt goed na als hij iets formuleert en maakt een bescheiden indruk.
Robert werkt al meer dan 25 jaar met voldoening bij hetzelfde bedrijf. Hij heeft al jaren af en aan rugklachten. Maar de frequentie en de intensiteit van de klachten nemen de laatste tijd toe. Ondanks de pijn heeft Robert zich nog nooit ziek gemeld. Hij maakt zich zorgen omdat hij merkt dat langere tijd zitten steeds ingewikkelder wordt. Alle pauzes die hij heeft wandelt hij om het zitten draaglijker te maken.
Op de scan is artrose (slijtage) zichtbaar maar de arts heeft hem verzekerd dat dit bij zijn leeftijd hoort en geen pijn hoeft te doen. Het zou wel voor stijfheid kunnen zorgen. Zelf is hij daar sceptisch over. Voor Robert is het eigenlijk wel duidelijk dat de veroudering de oorzaak is van zijn klachten. We weten dat veroudering op een scan al zichtbaar kan zijn vanaf je 25 ste . Gelukkig is het de laatste jaren bekend dat pijn en veroudering niet 1:1 aan elkaar gekoppeld zijn.
Leg 100 mensen zonder pijnklachten onder een scan en je zal bij de één een afwijking zien en bij de andere niet. Het feit is helaas wel dat Robert pijn heeft. Aanhoudende lage rugklachten zijn terug te voeren op het feit dat het brein bepaalde prikkels interpreteert als bedreigend of gevaarlijk. Als coach ga ik samen met mensen op zoek naar de mogelijke oorzaak. Meestal komen we wel uit op een gebied waar je systeem onveiligheid ervaart.
Ik ging met Robert aan de slag en we kwamen erop uit dat er een rode draad in zijn klachten zat. Robert kreeg zijn eerste klachten in een periode waarin hij in een scheiding lag. Daarna kwamen de klachten terug op momenten dat Robert bang was voor afwijzing, een gevoel wat hij in sterke mate ervaren had tijdens de eerste pijnperiode. Het vervelende van een pijnsysteem is dat ervaringen uit het verleden meeneemt in de toekomst. Dus op een gegeven moment ‘hoorde’ afwijzing in welke vorm dan ook bij, het activeren van pijn in de rug.
Net zoals iemand trek krijgt bij het ruiken van versgebakken brood, kreeg Robert rugpijn bij het ervaren van een vorm van afwijzing. Met dit in het achterhoofd ging Robert intunen in zijn gevoelswereld. Wanneer ervaarde hij dit gevoel? Wat bleek, zijn werk vond hij leuk maar zijn leidinggevende gaf hem onbewust steeds een gevoel van afkeuring. En eigenlijk de leidinggevende ervoor ook. En die daarvoor… Robert kwam erachter dat het helemaal niet aan deze mensen lag maar aan hem. Hij leerde zijn kwaliteiten weer waarderen en kreeg meer zelfvertrouwen. In een gesprek met de leidinggevende heeft Robert aangegeven dat hij het fijn zou vinden om meer feedback te ontvangen. De leidinggevend vond het prettig want hierdoor kreeg hij meer kans om een band met Robert op te bouwen. De rugpijn werd minder en als deze kwam dan was het een wake up call. Dan wist hij dat zijn lichaam iets wilde vertellen.
Pijn is een manier om je ergens op alert te maken. We zijn gewend om te denken aan weefselschade, een snee, een breuk, een ontsteking enzovoort. Bij aanhoudende klachten is het veel vaker heel iets anders. Luisteren naar deze signalen is belangrijk.
Wil je meer weten over de werking van het pijnsysteem en de factoren die invloed hebben, klik dan op hier voor een gratis inkijk in het boek ‘Verklein je pijn’.
Voorkom klachten op mentaal of lichamelijk gebied en gebruik de Mood Wall. Het helpt je om te communiceren over hoe je je voelt en wat je bezighoudt.
In contact komen met Eugenie of meer informatie over haar onderneming? Klik hier.