
Pijn? Luister goed het vertelt je iets!
Ik ben pijncoach en werk met mensen die aanhoudende pijnklachten ervaren. Voor me zit Gaby. Gaby is een ambitieuze vouw van 40 die haar zaakjes op orde heeft. Ze geeft leiding aan 20 mensen bij een grote organisatie. Ze laat niet met zich sollen en heeft een goede balans tussen haar werk en privéleven. Ze straalt dit ook uit. Toch verloopt niet alles op rolletjes. Tot haar grote frustratie heeft ze al een jaar last van haar onderrug. Het lukt haar steeds minder goed om de pijn te negeren. Het heeft inmiddels behoorlijke impact op haar privéleven, haar werk en op haar mood.
Ik vraag haar wat zij als oorzaak ziet van haar pijn. Ze is heel stellig en zegt dat alles begonnen is na een val van de trap ruim een jaar ervoor. Dus ja, de val is de oorzaak. Er zijn geen afwijkingen op de scan gevonden. De behandelingen van de fysio helpen niet echt, ze verlichten alleen kort de pijn. Als ik haar vraag of de pijn altijd aanwezig is, geeft ze ontkennend antwoord. Het komt en het gaat. De pijn is onvoorspelbaar en het lukt haar steeds minder goed om de pijn te negeren. De irritatie die haar dit geeft is duidelijk merkbaar.
De laatste jaren is steeds meer bekend geworden over de mind-body connectie. Wetenschappelijke feiten, geen aannames. Zo weten we dat aanhoudende spanning, in welke vorm dan ook, de oorzaak kan zijn van lichamelijke klachten. Wat minder bekend is, is het feit dat lichamelijke klachten vanuit bijvoorbeeld een blessure of een ongeval kunnen aanhouden als er sprake is van aanhoudende stress. Vaak worden de klachten dan onterecht nog in verband gebracht met hetgeen eerder speelde. Als klachten langer dan een half jaar aanhouden, dan is het de laatste jaren het beleid om de klachten breder te bekijken.
Heb je last van aanhoudende of steeds terugkerende lichamelijke klachten? Zoom eens uit en kijk welke factoren er ongewild stress geven. Dit kan gaan van hoge eisen stellen aan jezelf tot opzetten van een masker op je werk omdat niemand precies weet wat er bij je speelt. Maar ook je aanhoudend zorgen maken, maakt niet uit waarover. Eigenlijk gaat het om alle situaties waarin je in welke vorm dan ook onveiligheid ervaart. De stress die deze dreiging met zich meebrengt verstoort de prikkelverwerking in je centraal zenuwstelsel met aanhoudende klachten tot gevolg. Door de vinger te leggen op de onveiligheid, kun je weer grip krijgen op je klachten.
Gaby kwam er tijdens de sessies die volgden achter dat haar zenuwstelsel stress ervaarde vanwege haar perfectionisme. Het liefste wilde ze alles zelf doen, want dan wist ze zeker dat het goed ging. Ook als ze wat minder lekker in haar vel zat. Ze loste het liever zelf op dan dat ze om hulp vroeg. Haar drang om alles zelf te doen was voor haar systeem een vorm van onveiligheid. Haar spreekwoordelijke emmertje was al vol voor de val. De val was de druppel.
Ze leerde om aan te geven wat ze spannend vond op haar werk en om hulp te vragen als haar bordje vol was. Open zijn over wat je denkt en voelt biedt veiligheid aan je centrale zenuwstelsel. Als het zenuwstelsel minder stress ervaart zal de prikkelverwerking normaliseren, met minder klachten tot gevolg. Het stresssysteem en het pijnsysteem werken op een ingenieuze manier samen met het doel je in veiligheid te houden of te brengen. Pijn is een manier om je hier alert op te maken. Luisteren naar deze signalen is belangrijk. Wil je meer weten over de werking van een deze systemen en welke factoren hier invloed op hebben klik dan op hier voor een gratis preview van het boek ‘Verklein je pijn’.
Voorkom klachten op mentaal of lichamelijk gebied en gebruik de Mood Wall. Het helpt je om te communiceren over hoe je je voelt en wat je bezighoudt.
In contact komen met Eugenie of meer informatie over haar onderneming? Klik hier.