Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
Samen minder suiker eten
Liselot Muijser
Liselot Muijser
28 april 2022

Samen minder suiker eten

Suiker is lekker. De meeste mensen zullen het met die stelling eens zijn. Maar teveel suikers zijn ontzettend ongezond. Ook dat weten de meeste mensen wel. De verleiding om toch veel suikers te eten blijft echter groot en het feit dat suikers ook in veel producten ‘verborgen’ zijn maakt het niet makkelijker. Maar het is nooit te laat om een stap te zetten in de richting van een gezonder leven.

Hoe werkt suiker?

Ons lichaam heeft suikers nodig omdat deze, net als andere koolhydraten, omgezet wordt in energie. En energie heb je nodig om fit te blijven. Maar wanneer we meer energie produceren dan dat we verbruiken, slaat het lichaam dit op als reservevoorraad en in de praktijk betekent dat vet en dus overgewicht. En tegenwoordig geldt dat voor een groot deel van de bevolking: we eten teveel en bewegen te weinig. Daarbij haalt het lichaam veel meer energie uit zogenaamde ‘trage suikers’ die te vinden zijn in volkoren producten en vezelrijk groente en fruit, dan uit ‘snelle suikers’ zoals siroop, sap, honing, rietsuiker en geraffineerde suiker. Het lichaam maakt ook geen onderscheid in zogenaamde ‘gezonde zoetstoffen’ als aspartaam, sorbitol of stevia.

Diabetes type 2

Overgewicht is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 (ook bekend als suikerziekte). Deze ziekte houdt in dat de alvleesklier die verantwoordelijk is voor de aanmaak van insuline (het middel dat nodig is om bloedsuiker op te nemen in de cellen), niet goed meer werkt. Het lichaam herkent insuline niet meer of neemt het niet goed op. De ziekte heeft grote gevolgen voor het leven van de patiënten. Genoeg reden om het suikergebruik eens flink aan te pakken. De Suiker Challenge helpt daarbij.

De Suiker Challenge: een week lang geen zoetigheid

De Nationale Suiker Challenge is een initiatief van het Diabetes Fonds. Zij willen mensen uitdagen om één week hun suikerinname drastisch te verlagen. Dat betekent een week lang geen taart en koekjes, geen zoete snacks of toetjes, geen sap of frisdrank of andere producten waar suikers in verwerkt zijn. Je gedrag veranderen is echter moeilijk en het gaat een stuk beter wanneer je het samen met anderen kunt doen. Daarom is de Suiker Challenge ontzettend geschikt voor bedrijven. Door als team te werken, elkaar te motiveren en te ondersteunen op lastige momenten is het makkelijker om vol te houden en verleidingen te weerstaan.

Investeren in gezonde medewerkers

Voor een werkgever is het natuurlijk van groot belang om fitte en gezonde medewerkers te hebben. Ze voelen zich beter, zijn productiever en lopen minder risico om uit te vallen door ziekte. Het is dan ook niet gek dat een werkgever tijd en energie wil steken in het bevorderen van gezond gedrag. Vaak blijkt dat medewerkers dit ook enorm waarderen.

De Suiker Challenge is een eenvoudig programma waar iedereen aan mee kan doen.

Workplace Giving helpt om het programma binnen het bedrijf uit te zetten. Met informatiemateriaal en het inzetten van ambassadeurs wordt gezorgd dat alle medewerkers op de hoogte worden gebracht en actief uitgenodigd worden om deel te nemen. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+