Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
Sociale verbindingen op de werkvloer kunnen gezondheid bevorderen
Arla Krikke
Arla Krikke
3 januari 2023

Sociale verbindingen op de werkvloer kunnen gezondheid bevorderen

De meesten van ons brengen een groot deel van onze dag door op het werk. Daar vormen we dan ook belangrijke sociale connecties. We praten onbekommerd met onze collega’s, ontwikkelen met sommigen duurzame vriendschappen en ontmoeten elkaars partners misschien zelfs op het werk.

Door deze sociale verbindingen kunnen collega’s onze levensloop en onze gezondheid beïnvloeden. Door hen kunnen we griep krijgen, beslissen om te stoppen met roken of contact opnemen met een arts die ons is aanbevolen.

In de afgelopen jaren is in het Human Nature Lab aan de Universiteit van Yale diepgaand onderzoek gedaan naar de structuur en functie van menselijke sociale netwerken om te bepalen hoe we sociale besmetting kunnen benutten om de gezondheid van mensen en het welzijn van werknemers te verbeteren. Een aantal interessante uitkomsten hiervan zijn:

  • 58% medewerkers raakt gemotiveerd door collega’s om de gezondheid te verbeteren
  • Door ook partners en echtgenoten deel te laten nemen aan vitaliteitsprogramma’s voor werknemers kan het deelnamepercentage verdubbelen.
  • Deelnemers zullen met gemiddeld 19 vrienden verbinding maken wanneer ook deze deel mogen nemen aan welzijnsprogramma’s voor werknemers

Wanneer de juiste medewerkers in een organisatie (die niet per se de meest prominente of machtige mensen zijn) nieuw gezond gedrag aannemen, creëert dit vaak krachtige rimpeleffecten. De “juiste” medewerker zal per interventie verschillen, maar de algemene regel is dat verbindingen op de werkplek ertoe doen in het beïnvloeden en stimuleren van gezond gedrag.

Benieuwd naar het hele onderzoek en het bevorderen van gezondheid via sociale verbindingen? Vraag ons whitepaper over sociale verbindingen op de werkvloer hier aan.

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+