Toggle menu
Workplace giving
Kennismaken
Vrouwen zorgen voor meer werkgeluk
19 oktober 2022

Vrouwen zorgen voor meer werkgeluk

Een aantal weken geleden werd er een nieuwsbericht gepubliceerd waarin werd geschreven dat er steeds meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven staan. Een positieve ontwikkeling zou je denken. Toch verschenen er juist hierna tal van berichten op sociale media, van onder andere Eva Jinek, over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Deze ongelijkheid is jammer want vrouwen hebben een bedrijf veel te bieden. In een onderzoek van hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht, Tanja van der Lippe, deed er onderzoek naar. Ze ondervroeg ruim 15.000 werknemers en hun managers uit verscheidene sectoren in 9 Europese landen. Haar focus waren de twee belangrijkste thema’s: de loonkloof en de bedrijfscultuur.

Vrouwen verdienen nog altijd minder De loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog steeds veel te groot. Europese vrouwen verdienen 14,1% minder dan mannen terwijl zij hetzelfde werk doen. De vraag is of de loonkloof kleiner wordt als er meer vrouwelijke managers hoge functies in het bedrijfsleven bekleden. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit, helaas, niet het geval is. Om de loonkloof te overbruggen is er niet alleen een vrouw als leidinggevende nodig maar moet de organisatie en het systeem mee veranderen.

Vrouwen geven beter leiding in de organisatie Het goede nieuws is dat wanneer vrouwen de leiding hebben er een andere bedrijfscultuur gecreëerd wordt. Werknemers ervaren namelijk meer steun als hun baas een vrouw is. Ze durven zich te uiten en een gesprek aan te knopen en daarnaast voelen ze zich minder gefrustreerd op de werkvloer. Ook opvallend: er wordt minder overgewerkt. Daaruit voort stromend is er een betere werk-privébalans. Denk aan flexibele werktijden, eerder naar huis kunnen wanneer er een kind ziek en vaker thuis werken. Daar tegenover staat dat de werkprestaties toenemen.

Conclusie van het onderzoek is dat vrouwen in de top van het bedrijfsleven op fijnere wijze leidinggeven waardoor werknemers meer vrijheid ervaren en betere werkprestaties leveren. De loonkloof is er eentje die de komende jaren aandacht blijft vragen.

Nieuwsgierig? We komen graag met je in contact.

E-mail: info@workplacegiving.nl
Adres: Kinderhuissingel 1H 2013AS Haarlem
KvK nummer: 54909902
Btw nummer: 851487956B01

© 2021 Alle rechten voorbehouden
Bel ons op
Juliette Zwaan

Juliette Zwaan

Consultant / Partner

Stel mij je vraag
via het contactformulier of terugbelverzoek (hieronder).

+